Semester är lärda när du går

Semester är lärda när du går

Högt ovanför folkmassan Touring Notre Dame-basilikan, organiserar Pierre de Grandmaison Gå Ner I Vikt Snabbt Bach.

En handfull av oss står nästan vid sin armbåge medan han pumpar helig musik genom några av dessa enorma instrument 7000 udda rör.

Vi gör ett Elderhostel-program, och ett privat möte med den här världsberömda musiker måste säkert vara, med en deltagares ord, ‘ett Elderhostel-ögonblick’.

Elderhostel arrangerar semester med en stark pedagogisk komponent. Det lever och sparkar i Kanada, Går Man Ner I Vikt vilket kan överraska några.

För sex år sedan omnämndes Elderhostel Canada till Routes to Learning Canada, men det fortsätter att erbjuda hundratals Elderhostel-program över Kanada och utomlands.

Rutter inbjöd mig att göra ett program, och Montreal en hände med svanshuggning med en semesterresa i Quebec.

Elderhostel är för personer som gillar att kombinera resor med lärande. Kravet på att de är minst ålder är långt borta, men deltagarna brukar vara äldre.

Det fanns 16 i vår grupp, varierande i ålder från 50-talet till 70-talet. De flesta var pensionerade. Det fanns två singlar, sex gifta par och en man och en kvinna som berättade för oss att de bor ifrån varandra men reser tillsammans för företag Går Man Ner I Vikt och för att undvika att betala det enkla tillägget. Alla var amerikanska utom min fru och jag.

Det överraskar inte Routes to Learning s affärsutvecklingschef, Cormac Evans. Att övertyga fler kanadensare om att uppleva Kanada är ‘en del av utmaningen’, säger han.

De hör ofta ‘Jag trodde att Elderhostel lämnade Kanada.’ Och Evans har funnit att även om många kanadensare säger att de vill upptäcka Kanada, ‘det verkar vara mer cachet att gå utomlands.’

Evans uppmuntras av vad han beskriver som ‘en fin liten bump’ i antalet kanadensiska deltagare under det gångna året, men erkänner att det inte är tillbaka till vad det var sju eller åtta år sedan.

Varför väljer folk Elderhostel? Flera av personerna i Montreal-gruppen nämnde lusten att lära sig och att göra det i samspel med intressanta människor.

‘Det är ett mycket bekvämt sätt att besöka en stad’, erbjöd en nordamerikansk man som hade gjort ett Elderhostel-program i Toronto föregående år.

Sylvie Nadeau, som designar Elderhostel-program i Quebec, tror att det beror på att folk vet att de kan förlita sig på innehållets kvalitet.

Vad som verkligen sätter Elderhostel ifrån varandra är extrafunktionerna. Vem som helst kan ta en guidad rundtur i Notre Dame, till exempel, men de vann inte organisten. Ett museum av Quebec-målaren Marc Arele Fortins arbete är öppet för allmänheten, men inträdet inkluderar inte ett tal på Fortin ‘ s tragiska liv.

På en gångvandring en kväll ledde guiden oss in i en gammal bankbyggnad för att beundra sin arkitektoniska detalj, sedan in i det moderna högkvarteret i en Quebec-myndighet för att se den massiva Riopelle-oljan som hänger där.

‘Detta skulle aldrig hända på en bussresa’, sa en man.

Priserna varierar kraftigt, påverkas i viss utsträckning av plats och kaliber av boende. Ett femnattflygfiskeprogram baserat på landsbygden Alberta kostade till exempel 739 dollar, medan min Montreal ett, som använde ett fyrstjärnigt hotell i hjärtat av den gamla staden, var mer än 1 100 dollar.