emotionell återkomst till Grizedale stuga efter 78 år

emotionell återkomst till Grizedale stuga efter 78 år

Margaret Gabriel hade inte bott i Low Bowkerstead sedan 1940, när hon och hennes syster tog skydd där efter en tysk bomb skadade deras Barrow hem.

Den pittoreska, vitkalkade fastigheten från 1700-talet har nyligen renoverats som en semester som lämnades av skogskommissionen, och Gabriel var överraskande första gäst.

Hennes barnbarn Emma Bird, som också bor i Barrow, sa att hon ‘kunde inte tro det’ när hon såg Low Bowkerstead Cottage annonserad på Facebook precis som hon kämpade med idéer för sin mormors 90-årsdag.

‘Mormor talar ofta mycket om hennes tid på Low Bowkerstead Cottage och har en oljemålning av stugan på hennes vägg hemma, vilket är anledningen till att jag kände igen det när det kom upp på Facebook!’ sa Emma.

‘När mormor kom fram till stugan hade hon en bra titt och tillbringade eftermiddagen påminner om sin tid där. Vi hörde historier om grisar i ladan och hönsna i trädgården, om sin tid på Satterthwaite School och om hur stugan hade förändrats sedan hon var sist där. ‘Sammantaget hade hon en underbar tid att återställa minnen och återuppliva hennes historia med oss ​​alla.’

Den unga Margaret och hennes familj befann sig i ett flygbevakningsskydd vid deras Barrow hem när en tysk bomb släpptes 1940.

Margaret och hennes yngre syster Edna togs till sin moster och farbror, Maggie och Bill Wilson, i Satterthwaite, för säkerhet. Deras mamma packade en resväska och de tog tåget till Ulverston, en buss till Newby Bridge och började sedan gå till Satterthwaite.

Farbror Bill arbetade som skogsmästare och kolbrännare vid Grizedale Forest. Han och moster Maggie hyrde sitt hem från skogskommissionen.

Tjejerna gick in på Satterthwaite School och spenderade fritiden i skogen. Fru Gabriel talar fortfarande med att leka ‘butik’ med hönsna och sälja dem maskar.

Hon återvände till Barrow när hon lämnade skolan klockan 14 och började jobba, men besökte fortfarande på helgerna. Edna stannade tills hon var redo att börja gymnasiet. Systrarna gick tillbaka till Satterthwaite när byskolan stängdes 2006.

Margaret blev 90 den 3 januari i år. Hennes kära älskade syster Edna var dåligt i slutet av 2017 och har tyvärr förlorat sin kamp mot cancer den 26 november.

När barnbarn Emma såg Low Bowkerstead på Facebook öppnade familjen sig till handling. Mrs Gabriel togs på en överraskningstur till Satterthwaite för eftermiddagste i stugan, med ‘några tårar, mycket reminiscing och nya minnen’.

Grizedale Forests rekreations- och affärschef Dave Lowe sa: ‘Vi är bara så glada att genom att välkomna gästerna att bo i vår stuga, har särskilda stunder skapats på en mycket speciell plats.’