Julen handlar om att hitta vad som är heligt i oss alla

Julen handlar om att hitta vad som är heligt i oss alla

Men vad betyder denna semester verkligen?

För många amerikaner betyder det kommersiellt överskott och stora prickiga presenter. Donald J. Trump har till exempel sagt att han just har gett landet ‘en stor, vacker present’ i form av en skattesänkning, som nästan alla analytiker föreslår kommer att ge en riklig gåva till de rika.

Men han är inte ensam om att missa julens punkt. Det är sant att inte många av oss kan säga att vi har en 350 pund pepparkaka-kopia av vårt hus på skärmen i år, men många av oss är osäkra (eller har gjort det redan) gör sista minuten shopping, racerar runt till kontorspartier, eller försöker uppnå den perfekta nivån på semesterglitter för våra barn.

Det är självklart att jul inte bara handlar om att ge presenter. Det handlar inte om miles av blinkande ljus och gigantiska kakor eller överdådiga utställningar av världsliga varor. Faktum är att bilderna och låtarna som pryder jul i vår sekulära ålder i dag, börjar Gå Ner ett Kilo I Veckan redan före Halloween, är tyvärr en avledning från denna semesters djupa mening .

I sekulär värld handlar den här säsongen om familjen, säkert och värderar de saker vi älskar. Men för kristna är det mycket intressantare och viktigare än det här. På senare tid har jag faktiskt börjat tänka på att julens rivaler övergår till och med påsk som den stora händelsen på den kristna kalendern.

Låt mig förklara varför det Gå Ner I Vikt Snabbt är så viktigt. Kristna tittar på jul som en tid för att komma ihåg att komma in i Messias värld, som på grekiska översätts som ‘Kristus’. Själva säsongen kallas Advent, som går tillbaka till ett annat grekiskt ord, parousia, vilket betyder ‘mirakulöst utseende’ eller ‘manifestation’. Kristus var inte Jesu Nasarets efternamn. Det var hans identitet som Guds röst i den mänskliga världen.

Kristna tror att Jesus erbjöd denna röst till världen och blev Guds mänskliga ansikte. Därmed kunde han visa människor vad Gud ville ha för oss, hur han ville att vi skulle prata, att bete sig, att leva såväl som att dö.

Jul handlar inte bara om att ett sött barn föds i en krubba i Betlehem under svåra omständigheter. Det handlar om inkarnation själv.

Inkarnation är allt i det kristna livet. Ordet betyder ‘sätta i kött’. Gud, den andliga närvaron, gick in i den mänskliga världen i Jesu person, tror kristna. Richard Rohr, den stora franciskanska prästen och teologen, säger det bra: ‘För franciskaner är julen viktigare än påsken. Julen är redan påsk!’

Jesus var ett barn född under misstanke (för att hans föräldrar ännu inte var gifta). Och det är meningsfullt att han anlände som ett litet, obetydligt barn, en som inte föddes från en rik eller mäktig familj, utan en flyktingfamilj. För att utrota detta hot hade han alla barn under två år som dödades och att fly från denna akt av stats terrorism flydde Jesus och hans familj till Egypten, där de gömde sig tills det var säkert för familjen Gå Ner I Vikt På En Vecka att återvända till sitt hem.

Och så talar Jesus för alla som är på gång, till alla flyktingar, till de fattiga, för de som är uteslutna eftersom det inte finns ‘något rum på värdshuset’.

(Och det är inte för ingenting att han ägnade sitt tjänst åt dem utan pengar eller inflytande och varnade de rika att det var lättare för ‘en kamel att gå igenom nålens öga än för en rik man att komma in i Guds rike . ‘)

Vilket ger oss tillbaka till mitt argument att julen är lika viktig som påsken, anses semestern som den mest avgörande i den kristna kalendern, för att den påminner om den korsfästa Jesus uppståndelse.

Tänk på det här: Julen handlar om att avslöja gudomligheten i var och en av oss. Vi har en del av Gud i oss, och Jesus avslöjar hur man får tillgång till den heliga delen av oss själva.

Jesus var inte Guds plan B. Han var Plan A. Som Rohr förklarar, och jag har gradvis kommit att tro: ‘Jesus kom inte för att ändra Guds sinnen om mänskligheten.’ Snarare kom Jesus in i denna värld ‘för att ändra mänsklighetens sinne om Gud.’